onsdag 15 april 2009

Lasagne

Recept till cirka 6 personer

Tomatsåsen
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 röd chili
  • smör & olivolja
  • 1 förpackning passerade tomtater
  • 1 buljongtärningen
  • 1 halv dl vitt matlagningsvin
  • pizzakrydda (eller oregano)
  • torkad basilika

Utförande:
  1. Hacka chilin och skala vitlöken.
  2. Värm smöret och olivoljan i en kastrull. Pressa i vitlöksklyftorna och chilin, låt det bubbla ett tag. Tillsätt sedan tomaterna och resten av ingredienserna.
  3. Låt detta puttra tills allting annat är klart.

Köttfärsen

  • 400 g nötfärs
  • 200 g kycklinglever
  • 1 stor hackad gul lök
  • soja
  • Lawrys kryddsalt
  • Tellicherry black pepper (santa marias kryddkvarn)
  • örtsalt

Utförande:

  1. Stek färsen och smula sönder den så mycket som möjligt.
  2. Tillsätt löken och krydda.
  3. Låt det stå kvar på värmen tills bechamelen är klar.
Bechamelsås
  • 3-4 msk smör
  • 4-5 msk vetemjöl
  • 5-6 dl mjölk
  • 1.5 dl vispgrädde
  • riven muskot
  • örtsalt
  • riven ost

Utförande:

  1. Smält smöret i en kastrull, vispa i mjölet och tillsätt mjölken.
  2. Låt det koka upp och bli tjockt i konsistensen, rör hela tiden! Om den inte tjocknar så rör ut lite mjöl i kall mjölk och vispa ner det.
  3. Krydda och ta av kastrullen från värmen och rör i osten.

Lasagne utförande:

  1. Lägg ett lager med bechamelsås i botten på en stor ugnsform.
  2. Sedan ett lager med lasagneplattor.
  3. På med köttfärs och tomatsås. Upprepa!
  4. Överst häller du på resten av bechamelsåsen och strör över ett lager med riven ost.
  5. In i ugnen på 175 grader i 30 min.

Kommentar:

Mycket god. Gjordes med färska lasagneplattor blandade med torkade. Serverades på mitt och sambons födelsefirande den 4 April 2009.

Original-länkar:

http://smakrik.blogspot.com/2007/06/vrldens-godaste-lasagne.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar